Bár egyre népszerűbb, hazánkban még mindig igen kevesen ismerik és fogyasztják rendszeresen a barna cukrot. Sokkal nagyobb a kereslet a hagyományos kristálycukor iránt. Pedig a barnacukor, vagy ahogy jobban ismerik, a nádcukor igen sok fontos nyomelemet és vitamint is tartalmaz.
Ugyanis nem megy át olyan extrém tisztítási folyamatokon, mint a répacukor. A sokkal finomabb előállítási technológiának köszönhetően rengeteg hasznos anyag marad a kristályosítás során a cukorkristályokhoz kötődve.
Így ezek hozzájárulnak a szervezetünk egyensúlyának fenntartásához és egészségünk megőrzéséhez. A nádcukor másik nagy előnye, hogy a sejtjeink számára sokkal jobban feldolgozható, így nagyobb mértékben hasznosítható. Több energiát is nyernek belőle a sejtjeink, így kevesebbet is kell fogyasztanunk belőle.
A nádcukor az egyik legősibb édesítőszer, melyet már az ókorban is ismertek és használtak hazájában, Dél-Ázsiában. A kereskedelem megindulásával Európába is eljutott, és igen népszerű volt már a középkorban is, de aztán feledésbe merült egy időre.